Šola Feng Shui

Po feng shui-ju se barve delijo na umirjajoče, hladne yin barve, kot so modre in tople, spodbujajoče yang barve, kot je rdeča. Na podoben način tudi sodobna psihologija govori o vplivu barv na razpoloženje ljudi, kar se danes na veliko uporablja pri opremljanju prostorov in izbiri barv za določene prostore.

Feng shui je starodavna kitajska metoda planiranja in urejanja prostora, ki domu prinaša ravnotežje in blagostanje. Smatra se, da se je feng shui veščina začela uporabljati pred najmanj 4000 leti, čeprav nekateri verjamejo, da je stara tudi več kot šest tisočletij. Najzgodnejši arheološki dokazi sicer datirajo iz obdobja pred 5000 leti. Sčasoma je bil izvorni naziv Kan Yu (kit. študija neba in zemlje) zamenjan z nazivom feng shui (kit. veter in voda).

Na začetku je feng shui služil za urejanje grobov in grobnic, da bi se naslednikom umrlega zagotovila sreča skozi generacije. Kasneje, z nadgradnjo obstoječih formul in diagramov, se je začel uporabljati za urejanje domov živih ljudi.

Glavni cilj feng shui-ja je ustvariti skladen prostor, ki bo pozitivno deloval na zdravje, življenje in delo stanovalcev.

Feng shui je povezan s starodavno kitajsko filozofijo, ki pravi, da je celo vesolje prežeto z energijo chi, slednja pa se kaže skozi pozitivno yang in negativno yin energijo, med katerima je treba vzpostaviti ravnotežje. Yin je energija zemlje, ženski princip, ki je zapleten in temen, medtem ko je yang energija neba, moški princip, ki je svetlejši in preprost. Ta dva pola sta v naravi v dinamičnem ravnotežju.

Razen razporeda pohištva so barve eden najvažnejših pripomočkov, s katerimi strokovnjaki za feng shui usmerjajo chi in blagodejno menjajo energije določenih področij v domu. Če so ustrezne, barve omogočajo blagostanje, ljubezen in zdravje, če pa so uporabljene na napačen način, imajo lahko tudi nasproten učinek. Obarvani zidovi lahko v trenutku osvežijo prostor, glavna težava pa je, katere barve izbrati in kako jih kombinirati. Če niste prepričani, kaj bi ustrezalo pri vašem pohištvu, ali če se ne morete odločiti med nekoliko različnimi niansami, preberite nasvete starodavne feng shui veščine.

Feng shui veščina temelji na 5 elementih - ogenj, kovina, zemlja, les, voda. Vsakemu elementu ustrezajo določene barve, ki imajo različen vpliv na ljudi.

Elementi in barve

Les = zelena, modra

Les predstavlja mladostno energijo, zdravje in vitalnost. Stvari, ki te lastnosti prikličejo in vnašajo v dom, bodo rjave in zelene. Zelena je barva preporoda, regeneracije in sveže energije. Po feng shui-ju, pomaga telesu, da obdrži ravnotežje in prinaša pozitivne vibracije iz narave. Da bi z zeleno dosegli maksimalne učinke, uporabite istočasno nekoliko njenih nians. Rjava barva, zaradi hranilne feng shui energije, ki jo vsebuje, postaja v zadnjih letih vedno bolj pogosta izbira za ljudi, ki opremljajo svoj dom. Treba jo je postaviti na vzhod, da bi prinesla zdravje in na jugovzhod, da bi pritegnila denar. Uporabljena na severu doma, bo prinesla slavo.

Ogenj = rdeča, oranžna

Ogenj predstavlja strastnost, energičnost in iniciativo, njegove barve pa so rdeča, oranžna in roza. Sever, severovzhod in jugozahod stanovanja ali hiše so prava mesta za te barve. Rdeča najbolje odslikava lastnosti ognja kot elementa feng shui-ja.  Za kričeče rdečo barvo velja, da v dom vnaša energijo radosti in vzburjenja ter da razbohoti seksualno željo. Zaradi tega je lahko idealna izbira za spalnico. V kolikor vam je rdeča barva premočna, lahko kot alternativa posluži tudi oranžna. Ta barva velja kot družabna barva, saj prinaša energijo za zanimive razgovore, budi optimizem in odprtost. Strokovnjaki za feng shui svetujejo zmerno uporabo vijolične. Menijo, da je boljša rešitev vijolično vnesti v dom  preko različnih predmetov, kot pa z njo pobarvati zidove. Roza je univerzalna barva ljubezni, je pa odličen izbor, če želite omehčati energijo v prostoru. Smatra se, da deluje umirjajoče na obnašanje, lahko pa se uporabi v vseh prostorih.

Zemlja = rumena

Zemlja simbolizira stabilnost, marljivost in čvrstost, v prostor pa jih prinašajo bež, svetlo rumena in barva peska. Prstene barve bi se morale nahajati v centralnem delu stanovanja, kakor tudi na severovzhodu in jugozahodu. Rumena barva vedno razjasni prostor, ne glede na to, ali gre za dom ali pisarno. Vse nianse rumene lahko odlično poslužijo za vnos energije in udobnosti v del kuhinje ali otroške sobe.

Kovina = bela, siva, bež, srebrna

Kovina kot sila je v zvezi z upravljanjem in natančnostjo, v svetu barv pa jo predstavljata bela in siva. Bela je simbol za čistost in nedolžnost. Vsebuje tudi vse ostale barve in je zaželena v vseh variantah, pod pogojem, da se z njo ne pretirava. Če želite priklicati kreativnost, uporabite sivo barvo in to na zahodu, če pa želite priklicati ljudi, ki vam bodo pomagali, jo postavite na severozahod. V kolikor vam je do napredka v karieri, sivo uporabite na zahodu doma ali pisarne.

Voda = temno modra, črna

Voda je izvor modrosti, inteligence, miru in svežine, njeni barvi pa sta modra in črna. Modra, ki jo uporabimo na zidovih ali predmetih na severu prinaša napredek v karieri, na vzhodu zdravje, na jugovzhodu pa denar. Zaradi svojih lastnosti črna v vsak prostor vnaša globino, moč in definicijo. Očitno pa se ne bi smela nahajati v otroški sobi ali na stropu spalnice.

Vpliv barv

Po feng shui-ju se barve delijo na umirjajoče, hladne yin barve, kot so modre in tople, spodbujajoče yang barve, kot je rdeča. Na podoben način tudi sodobna psihologija govori o vplivu barv na razpoloženje ljudi, kar se danes na veliko uporablja pri opremljanju prostorov in izbiri barv za določene prostore.  

Osnovna yin barva je modra, ki ustvarja občutek mirnosti, temeljna yang barva pa je rdeča, ki deluje dražeče in spodbujajoče na človeško psiho. Razen modre, je ena od osnovnih yin barv tudi vijolična,  na popisu yang barv pa se nahaja tudi oranžna. Med njimi sta tudi nevtralni barvi rumena in zelena, pri katerima je vpliv na čustva odvisen od tega, s katerimi barvami se mešata. Če jih mešamo s hladno modro, bomo dobili tudi bolj ugasle, hladnejše nianse turkizne ali  ledeno rumene. Če jih zmešamo z rdečo, dobimo toplejše tone barve breskve ali trave.

Zelena

Deluje sprostilno na oči, spodbuja ustvarjalnost, pospešuje rast in regeneracijo, predstavlja nove začetke, kakor tudi ozdravitev in svežino, predstavlja upanje – prikladna je za delovno sobo.

Rdeča

Spodbuja apetit, pospešuje metabolizem, deluje kot stimulator, daje energijo, vendar lahko povzroči tudi nervozo – omejimo se le na detajle v dnevni sobi ali kuhinji.

Rumena

Spodbuja komunikacijo in odnose z okolico, simbolizira moč, izboljša zdravje, potrpljenje in modrost – primerna je za urejanje dnevne sobe.

Roza in vijolična

Umirjata, sproščata in simbolizirata brezpogojno ljubezen, romantičnost in partnerstvoprimerni sta za spalnico ali prostore za meditacijo. Vijolična spodbuja duhovnost, pustolovščine in blagostanje.

Rjava

Simbolizira stabilnost, toplino in mirnost, nudi stabilnost in varnost

Bela

Simbolizira čistočo in preprostost, neguje jasnost, preciznost in komunikacijo

Modra

Umirja in spodbuja razmišljanje ter učenje – svetlejši toni modre so ugodni za urejanje spalnice.

Črna

Uporablja se oprezno in v malih količinah. Kontemplativna barva, ki  spodbuja  razmišljanje in skrivnostnost. Hkrati s tem tudi zapira  – ne priporoča se v stanovanju, eventualno v drobnih detajlih

Siva

Prefinjena barva, ki simbolizira plemenitost, spodbuja pomaganje in predstavlja skladen spoj črne in bele

Oranžna

Vedra barva, ki kliče srečo.

Plavo zelena

Predstavlja mladost, nove začetke in vliva samozavest.

Temno modra

Spodbuja modrost in introspekcijo.

Izbira barv zidov v prostorih

Kuhinja

Jedilnica in kuhinja naj bosta topli, vendar v svetlejši niansi, npr. barve lososa ali breskve. Slednji bosta zmerno spodbudili apetit. Z elementom kovine se vežejo bela, bež in srebrna. To so vse barve, ki so prikladne za kuhinjo, saj asociirajo na čistočo, ki je nujna pri pripravi hrane. Razen tega je kovina kot element združljiva z ognjenim elementom, ki dominira v kuhinji. Priporoča se, da so tla v tonih barve prsti, zidovi pa v toplih pastelnih tonih barve vanilje ali breskve.

Dnevna soba

Rumena kot barva elementa zemlje spodbuja komunikacijo in odprtost proti drugim ljudem, zato so razne tople variante rumene ugodne za urejanje dnevne sobe.

Rdeča je barva ognjenega elementa. Odpira apetit in spodbuja metabolizem, po drugi strani pa lahko pri ljudeh izzove tudi agresivnost. Če ste ljubitelj te barve, raje izberite svetlejše nianse rdeče, ali pa jo omejite samo na detajle v dnevni sobi in kuhinji, ki bodo vnesli živost in toplino, ne bodo pa delovali preveč agresivno.

Spalnica

Z elementom vode se vežeta  temno plava in črna. Modra umirja, vendar tudi spodbuja k razmišljanju o življenju in svetu. Svetlejši toni modre so ugodni za urejanje spalnice. Za spalnico lahko izberete umirjajoče, bolj lahkotne tone v barvi sivke  ali olive.

Rdeči, posebno nasičeni, kričeči barvi se je treba v spalnici izogibati, saj lahko deluje moteče na spanec, vendar posamični  detajli, kot npr. rdeče blazinice, lahko vzbudijo strast v pravem trenutku.

Vijolična deluje izrazito umirjajoče na človekovo psiho in se pogosto uporablja v prostorih za meditacijo, prikladna pa je tudi za spalnice.

Kopalnica

Bela prečiščuje prostor, da pa ne bi izgledala preveč sterilno in dolgočasno, ji dodajte nekaj toplejših nians.

Delovni kotiček

Zelena, ki se veže z elementom lesa, deluje sprostilno na oči, zaradi tega je ta barva prikladna za delovno sobo ali delovni kotiček v domu, kjer ponavadi beremo in držimo knjige.

Če obarvate zidove v prirodne, prstene tone, tedaj bo nevtralno ozadje najbolj poudarilo vse barve in detajle.

Nevtralni bež toni se odlično prilegajo organskim materialom kot so les, kamen in trstika. Odbijajo svetlobo, zato bo soba izgledala večja. Črna absorbira vse barve in po feng shui-ju, predstavlja absolutni yin. Črna zato predstavlja temo, lahko izzove negativna čustva strahu, depresije in agresije zato se v domu ne priporoča, razen pri drobnih detajlih.

Kako urediti prostore po načelih feng shui-ja

Pred uporabo feng shui-ja v prostoru odstranite nepotrebne stvari. Vzorno vzdrževanje prostora spodbuja organiziranost in mir. Zagotovite dovod svežega zraka, prostori naj bodo prezračeni in čim bolj svetli, saj svetloba privlači pozitivno energijo. Ravnotežje in harmonija sta osnovni pravili feng shui-ja. Kaos in neuravnoteženost predstavljata največje sovražnike feng shui-ja. Nepravilno urejena in nemarna hiša slabi skupno auro interiera in blokira vstopanje pozitivne energije. Najbolj znani zaviralci dobrega feng shui-ja so prenatrpani vhodni hodniki, zato je morda najbolje, da pričnete pri tem delu svojega doma. Po vhodnem delu se lahko lotite katerega koli prostora v centru vaše hiše in njeni deli bodo svobodno zadihali.

Pokvarjene tehnične stvari ali kateri koli predmeti po naših hišah predstavljajo oviro za vitalnost. Znebite se okrušenih pladnjev, pregorelih žarnic in vseh kosov oblačil, ki imajo na sebi luknje od moljev. Popravite ure, ki stojijo, odmašite zamašene odvode vodovodnih instalacij, učvrstite majave stole in razrahljane vijake omar. Z drugimi besedami, popravite in zamenjajte v hiši vse, kar je v vaših močeh.

Okna predstavljajo oči doma, medtem ko so vhodna vrata njegova usta. Da bi dosegli jasen in čist videz v svojem domu ali pač tudi v samem sebi, naj bodo okna in vrata čista in prepričajte se, da so odprta, zaprta in zaklenjena, kot je treba.

Za razmeščanje prostorov in stvari v njih se uporablja Bagua mapa z osmimi polji.

Vhod v dom

Chi vstopa v dom skozi vhodna vrata. Zato so vrata izhodiščna točka, in če nekdo želi urediti dom po pravilih feng shui-ja, jim mora posvetiti posebno pozornost. Vrata ne smejo imeti ovire z nobene strani in zaželeno je, da so velika, v kar najboljšem stanju, čista, da se lahko odpirajo, da nosači ne škripajo. Smatra se, da bo chi, če neovirano vstopa v dom, prinesel uspeh pri iskanju posla. Razpored pohištva odloča o tem, kako se bo energija gibala po prostoru. Potem ko vstopi v stanovanje, bi se chi moral neovirano gibati.

Dnevna soba

Osrednji del leve strani stanovanja ali hiše simbolizira družabnost in skupnost, in če je le mogoče, bi morala biti dnevna soba na tem mestu. Dnevna soba mora imeti dovolj svetlobe, biti velika, pravilne oblike in urejena. Da ne bi oviralo pretok chi-ja, mora biti pohištvo lahko, svetle barve in tudi udobno.  Glede na to, da je ta prostor namenjen predvsem počitku ali sprejemu gostov, dnevna soba predstavlja stanovalce v najboljši luči. V kolikor želite nekaj poudariti, je najbolj oddaljeni zid prostora idealna pozicija. Domišljijski detajli, diplome ali atraktivna barva zidu so odličen način za vzbujanje pozornosti. Police s knjigami nikoli ne smejo biti polne, saj kot take puščajo vtis pomanjkanja lakote po duhovnem razvoju.

Kuhinja in jedilnica

Kuhinja bi morala biti v jugovzhodnem kotu hiše, njena oblika pa mora biti kar se da preprosta, strop ne previsok niti prenizek. Štedilnik tradicionalno predstavlja simbol družinskega bogastva in je zato videz kuhinje za feng shui zelo pomemben. Kuhinja bi morala biti dobro osvetljena, čista in funkcionalna. Štedilnik in mikrovalovna  pečica se postavita tako, da bosta lepo vidni.

Rastline simbolizirajo druženje in nove prijatelje, les pa predstavlja rast in stabilnost, lahko pa tudi pomaga pri financah. Karieri lahko pripomorejo slap, vodnjak ali akvarij. Jedilnica je zelo važna za stanovalce, saj skupaj jedo. Če je urejena v skladu s feng shui-jem, lahko pripomore k napredku in občutku združenosti. Najbolje je, da se nahaja v sredini doma, v bližini kuhinje, čim  dalj od vhodnih vrat. Zanimivo je, da so v jedilnici zaželena tudi ogledala, saj dajejo vtis prostranstva in podvojitve hrane, s samim tem pa tudi blagostanja.

Spalnica

Spalnici je treba posvetiti pozornost, v kolikor želimo napredek v ljubezenskih odnosih. Spalnica mora biti najbolj oddaljena od vhodnih vrat. Položaj postelje je najbolj pomemben, mora gledati na vrata, vendar ne sme stati direktno nasproti njim. Ne obstaja univerzalna formula za razpored predmetov, oseba sama mora urediti prostor v skladu s svojimi željami. Če nekdo želi priklicati v svoje življenje povezanost z drugimi ljudmi, bo ločil postelje od zidov, če pa mu manjka življenjska opora, naj posteljo postavi ob zid. Vzglavje se postavi na določeno stran in mora biti naslonjeno na čvrst in lepo urejen zid. Nasproti vzglavja mora stati nekaj lepega in prijetnega, kot je okno, draga fotografija ali slika, ki budi pozitivna čustva. Ogledala v spalnici niso priporočljiva. Vtičnica pri glavi prinaša slabe sanje.

Pomen barv po feng shui-ju

„Sledeče imejte na umu kot vodilo, vendar vedno upoštevajte svoj lastni um, telo, duhovne potrebe in cilje, kakor tudi lastne nagonske reakcije na vsako barvo.“ Laura Benko, holistična strokovnjakinja za feng shui in avtorica knjige The Holistic Home: feng shui Your Mind, Body, Spirit, Space

OGENJ

rdeče vijolična

moč - bogastvo - izobilje

OGENJ

moč - bogastvo - izobilje

OGENJ

rdeče oranžna

slava - bodočnost - ugled

OGENJ

slava - bodočnost - ugled

OGENJ

rdeče roza

ljubezen - zakon - zveze

OGENJ

ljubezen - zakon - zveze

LES

zelena

družina - zdravje - skupnost

LES

družina - zdravje - skupnost

TLA

rumeno rjava

dobrobit - ravnotežje

TLA

dobrobit - ravnotežje

KOVINA

sivo metalik bela

kreativnost - otroci - zakon

KOVINA

kreativnost - otroci - zakon

KOVINA

sivo metalik bela

sočutje - pomoč - potovanje

KOVINA

sočutje - pomoč - potovanje

VODA

plavo črna

kariera - posel - samozavest

VODA

kariera - posel - samozavest

VODA

plavo črna

znanje - modrost - harmonija

VODA

znanje - modrost - harmonija