Abeceda barv

Barve v prostoru so lahko pasivne, aktivne in nevtralne. Močne barve – posebno rdeča, oranžna in rumena so aktivne barve in ljudem dajejo dodatno energijo. Barve, ki spominjajo na nebo in vodo – modra, zelena in svetlo vijolična so pasivne barve in delujejo umirjajoče.

Barva je senzorični doživljaj, ki nastane, ko svetloba karakterističnega spektra vzbudi receptorje v očesni mrežnici. Barvo tudi pripisujemo površinam predmetov, materialom, svetlobnim izvorom, itd. odvisno od njihovih absorpcijskih lastnostih, refleksije ali emisije svetlobnega spektra.

Tradicionalno gledano barve delimo na primarne in sekundarne. Tri primarne barve so: rdeča, rumena in modra. Primarne so tiste, ki jih ne moremo dobiti z mešanjem drugih barv. Tri sekundarne barve dobimo z mešanjem osnovnih barv: rdeča + rumena = oranžna, modra + rumena = zelena in modra + rdeča = vijolična. Obstajajo tudi terciarne barve, ki jih dobimo z mešanjem primarnih in sekundarnih (npr. modro zelena, rumeno zelena in dr.).

Druga razdelitev barv je na tople (rdeča, rumena, oranžna) in hladne (modra, vijolična, zelena). Tako jih ločimo zaradi tega, ker jih lahko v naravi opazimo ob določenih toplotnih stanjih (rdečo – ogenj, modro – morje). V nevtralne barve spadajo rjava, barva kave ipd.

Komplementarni barvi sta dve barvi, od katerih ene ni niti malo v drugi barvi. Nahajajo se na nasprotnih straneh Ostwaldovega barvnega kroga. To so: oranžna in modra (zato, ker oranžna nastane z mešanjem rdeče in rumene, tj. v sebi nima niti malo modre barve), vijolična in rumena, rdeča in zelena.

Mavrične barve obsegajo spekter šestih barv (primarne in sekundarne), ki jih lahko vidimo s prepuščanjem svetlobnih žarkov skozi tristrano kristalno prizmo.

Simbolični pomen barv

Barve imajo že od nekdaj veliko simbolično vrednost. Npr. zlata barva (posebno v krščanskem slikarstvu) predstavlja izžarevanje duha in svetost, medtem ko je vijolična (purpurna ali porfirna) vladarska barva, saj so rimski cesarji, ki so nasledili naslov, dobili dodatek "Porfirogenet" (rojen v porfirju) zaradi redkega vijoličnega kamna – porfirja, ki so ga cesarji uvažali iz daljnega Egipta.

Simbolična vrednost barve se spreminja v odvisnosti od področja, v katerem se uporablja. Rdeča je, na primer, barva ljubezni, v političnem življenju pa slednja označuje komunizem. Zelena je barva upanja, vendar obenem tudi islama, ter gibanja zaščito narave – zelenih. V evropskem kulturnem prostoru je črna barva žalosti in pokore, medtem ko je na daljnem vzhodu, npr. v Indiji, to bela barva. Ostale barve so ravno tako simbolične: rumena je barva židovstva pa tudi Vatikana; črna je barva fašizma in terorja na splošno; roza označuje optimizem, vijolična ljubosumje, itd.

Psihološko delovanje barv

Barve predstavljajo več kot pa samo vizualno in lepo kombinacijo. Predstavljajo namreč vrsto neverbalne komunikacije. Poleg tega, da imajo svojo simboliko in pomen, barve včasih izzovejo tudi določene fizične reakcije.

Dokazano je namreč, da rdeča barva zvišuje krvni pritisk, rumena deluje spodbujajoče, izziva radost in veselje; oranžna deluje svečano, veselo, izziva občutek zdravja in življenjske radosti; zelena sprošča in ustvarja notranji mir; modra umiri in spodbuja koncentracijo; vijolična duši strasti, bela barva pa utruja.

Barve so poleg tega lahko pasivne, aktivne in nevtralne, imajo svoj pozitivni in negativni pomen. Vsaka barva ima določeno psihološko delovanje, tj. pri človeku izzovejo različne občutke. Primeri določenih barv in njihovih delovanj:

Rdeča - močno, dražeče delovanje, popravlja razpoloženje, pospešuje srčni utrip, dihanje in mišično napetost. Rdeča barva stoji za ljubeznijo, strastjo, radostjo, neke nianse te barve (temno rdeča) pa predstavljajo hudiča in revolucijo.

Rdeča barva je močna in ima najdaljšo valovno dolžino svetlobnega spektra. Lahko spodbudi močne fizične in emocionalne reakcije. Zdi se, da nam je bližje, kot je v resnici in povečuje pozornost. Gledanje rdeče barve lahko poveča število srčnih utripov in pospešuje dihanje, kar je lahko koristno, če potrebujete malo spodbude. Povezujejo jo z ljubeznijo, toplino in udobnostjo. Smatra se, da je to intenzivna ali celo pekoča barva, ki vzburja.

Rumena - deluje vzpodbudno, izziva radost in veselje ter predstavlja upanje. Vidimo jo na daleč, zato se uporablja v prometu. Pozitivni pomeni te barve so obzirnost, bistrost, inteligenca, radost, organizacija, pomlad; negativna pomena, ki ju prinaša s seboj, pa sta lenoba in cinizem.

Rumena je najtežavnejša barva za človeško oko, ki jo možgani morajo dešifrirati, izkazalo pa se je tudi, da lahko preveč rumene barve povzroči slabost in glavobol. Izpostavljenost rumeni barvi lahko spodbudi mentalne aktivnosti in poveča energijo. Opazili so, da povečuje koncentracijo in se zato pogosto uporablja v beležnicah. Smatra se kot vesela in optimistična barva. Rumena barva prav tako lahko povzroči tesnobo in pomanjkanje samospoštovanja.

Oranžna - deluje svečano, veselo, izziva občutek zdravja, življenjske radosti. Oranžna barva pomeni stabilnost, hrabrost, samozavest, prijateljstvo, toploto in energijo. Negativna pomena sta nevednost in manjvrednost.

Kombinacija rdeče in rumene barve deluje toplo in energično. Absolutno nima pomirjujočega učinka in je močno povezana z ambicijami in novimi fazami v življenju. V barvni terapiji se uporablja za zdravljenje pljuč in za povečanje nivoja energije. Fiziološko učinkuje s povečanjem pretoka krvi v možganih, kar lahko poveča mentalne aktivnosti. Je zelo opazna in se zato pogosto uporablja na gradbiščih ali mestih, kjer obstaja nevarnost poškodb.

Zelena - sprošča, deluje blago, ustvarja notranji mir, razbremeni vid. Zelena barva nosi obeležja bogastva, zdravja, narave, upanja, rasti, svežine in odgovornosti. Poleg tega pomeni tudi zavist, krivdo, ljubosumje in motnjo.

Zelena barva se nahaja v sredini svetlobnega spektra in je priljubljena v bolnicah, saj ustvarja okolje za vzgojo in zdravje. To je zaradi tega, ker ima močne povezave z naravo. Mnogi simboli in logotipi vsebujejo zeleno kot osnovno barvo. Ker je prepoznana kot barva, ki simbolizira plodnost, so jo pogosto uporabljali na porokah v petnajstem stoletju. Je najlažja barva za oči, kar ustvarja umirjajoči učinek in se zato pogosto uporablja pri urejanju inetrierjev. Raziskovalci so odkrili, da zelena izboljšuje bralne sposobnosti. Nekateri študenti so ugotovili, da držanje prozornega zelenega papirja preko materiala za branje povečuje hitrost branja in razumevanje prebranega.

Modra - deluje umirjeno, nasprotno od rdeče, pasivno, hladno, spodbuja koncentracijo in umirja. Modra barva predstavlja umirjenost, ljubezen, aristokracijo, sprejemanje, potrpežljivost, razumevanje, sodelovanje, udobnost, lojalnost in varnost. Negativni pomeni modrih nians so strah, hladnost, pasivnost in depresija.

Modra se smatra kot barva, ki umirja, ali pa kot barva poslovnega sveta. Zaradi tega so mnoge sobe modre, saj je to barva, ki pri ljudeh pomaga izzvati umirjajoči učinek. Prav tako lahko ustvari stanje depresije, saj veliko modre barve deluje hladno in otožno. Modra barva tudi znižuje srčni utrip in telesno temperaturo.

Vijolična - deluje mistično, skrivnostno, očarljivo in duši strasti. Vijolična se veže za čarovništvo, sofisticiranost in vero, po drugi strani pa predstavlja tudi prepoved. Ta barva se redko pojavlja v naravi. Ima najkrajšo valovno dolžino v svetlobnem spektru ter spodbuja meditacijo in globoko razmišljanje pri tistih, ki jo vidijo. Glede na to, da jo redko najdemo v naravi, je zgodovinsko gledano postala simbol bogastva in moči.

Bela – deluje utrujajoče. Bela barva simbolizira čistočo, svežino, lahkotnost in dobroto in je sinonim za zimo, mraz in daljavo. Bela je barva totalne refleksije svetlobnega spektra. Smatra se kot čista in sterilna ter je priljubljena barva v medicinski stroki, kjer je sterilnost najvažnejša.

Črna - predstavlja resnost, eleganco, dramatičnost in vdanost, po drugi strani pa nosi konotacije zla, smrti, emotivne hladnosti in neznanja. Črna barva absorbira vse barve v svetlobnem spektru. Ta lastnost odvzemanja svetlobe deluje kot pretnja in se zato mnogi ljudje bojijo teme. Ustvarja absolutno jasnost, ko se uporablja v pisanju sporočil in dosega dobro ravnotežje z belo. Prav tako je najgostejša barva in na ta način lahko ustvari vtis teže predmetov, ki so črno pobarvani. Pogosto se uporablja v svetu mode in dizajna zaradi navideznega oženja obsega telesa.

Rjava – barva, ki je zelo evolucijsko povezana z našimi možgani, saj sugerira, da je hrana primerna za uživanje ali zrela. Ima močne vezi z naravo in zemljo, podobno kot zelena in se smatra kot druga najljubša barva pri moških, takoj za modro. Povezana je s toplino in udobnostjo, ljudem pa lahko pomaga, da se počutijo prijetno in varno.

Roza - smatra se kot ženska barva, ki umirja in je romantična barva, ki pooseblja nežne občutke.

Siva - smatra se, da ima majhen ali skoraj nikakršen psihološki učinek na človeka. Poslovne obleke so ponavadi sive barve in skozi to jo lahko povežemo s samozavestjo ter samostojnostjo. Kaže na pomanjkanje barve in vitalnosti, kar lahko povzroči depresivna stanja. Navaja se tudi kot oznaka za čas, začetek zimskega spanja, ko so dnevi krajši, znoči pa se prej.

Prostorsko delovanje barv

V človeškem očesu se tople barve zdijo bližje, hladne pa bolj oddaljene, čeprav se nahajajo na isti oddaljenosti od očesa.

Ste nervozni, ko se nahajate v sobi rumene barve? Vas modra barva umirja in sprošča? Umetniki in oblikovalci interierov razumejo, kako lahko barve dramatično vplivajo na razpoloženje in čustva. Nekatere barve vplivajo na zvišanje krvnega tlaka ali pa pospešujejo metabolizem. Seveda, vaši občutki v zvezi s posameznimi barvami so pravzaprav zelo pogost del izkušnje, ki jo imate, ali kulture, v kateri živite. Na primer, medtem ko je bela barva v mnogih zahodnih deželah simbol čistosti in nedolžnosti, je v nekaterih vzhodnih deželah simbol žalosti.

Barve v prostoru so lahko pasivne, aktivne in nevtralne. Močne barve – posebno rdeča, oranžna in rumena so aktivne barve in ljudem dajejo dodatno energijo. Barve, ki spominjajo na nebo in vodo – modra, zelena in svetlo vijolična so pasivne barve in delujejo umirjajoče. Siva barva je nevtralna in nima kakega posebnega učinka na človeško psiho. Zelena barva je najbolj sprejemljiva za človeško oko, medtem ko je rumena dražeča.

Za spalnico se priporočajo nianse zelene, modre in vijolične barve. Slednje delujejo sprostilno in lahko ustvarijo romantiko med vami in vašim partnerjem. Če želite v svojo spalnico vnesti harmonijo in spokojnost, tedaj uporabite samo dva tona neke od nevtralnih ali pasivnih barv.

Izbira barv pri urejanju interierjev

Pri urejanju in preurejanju interierjev je najtežja odločitev izbira barv, v prvi vrsti zidov. Celoten videz in vtis prostora bosta v veliki meri odvisna od pravilne izbire zidnih barv. Pri izbiri barv nianso zidov uskladite z barvo pohištva, namenom sobe, ki jo urejate in eventualno s svojo najljubšo barvo. Ne pozabite, da bi pohištvo, ki ga boste kasneje kupili, moralo biti usklajeno z barvami, ki jih izberete.

Kako izbrati barve?

Začnite z barvnim krogom – primarnih (rdeča, modra in rumena), sekundarnih (oranžna, zelena in vijolična) in terciarnih barv (ki so mešanica različnega deleža primarnih in sekundarnih barv, ki s kombiniranjem ustvarjajo različne nianse barv). Bela in črna se pogosto dodajata v takšne kombinacije, da bi dobili svetlejšo ali temnejšo nianso.

Razmislite, ali želite tople ali hladnejše barve. Rdeča barva lahko poživi atmosfero prostora, priporoča pa se, da se uporabi le za poudarjanje enega dela prostora. Ne priporoča se obarvati otroško sobo z rdečo barvo, saj slednja lahko izzove razdražljivost. Oranžna in rumena barva dajeta prostoru toplino, zato se njuna uporaba priporoča posebno v prostorih s severno orientacijo. Hladnejše barve, kot je zelena ali barve ledu, se smatrajo umirjajoče in se priporočajo v spalnicah. Siva ali temno modra barva se ne priporočata za kuhinjo in jedilnico.

Kričeče zelene, modre, oranžne in rumene nianse naredijo prostor bolj prostran, priporočljive pa so za kuhinjo in jedilnico.

Izdelajte svojo barvno shemo.

Uporabite barvni krog za izdelavo sheme, ki kar najbolje odgovarja vašim željam. Obstajajo štiri vrste možnih barvnih shem:

Harmonične sheme

Vse barve so skladne in ne konkurirajo druga drugi. Prevladuje umirjeno razpoloženje, saj niti ena barva ne zahteva posebno pozornost. Obstajata dva osnovna tipa harmoničnih shem:

  • Enobarvno shemo razumemo kot eno barvo šibke intenzivnosti, kot je svetlejša bež, svetlo siva ali bela v omejenem razponu vrednosti. Ta shema se pogosto uporablja za izložbene prostore, saj njena umirjenost ustvari popolno ozadje. Če želite poudariti predmet z živo, kričečo barvo, bo slednji v tej shemi vsekakor vzbujal pozornost in prekinil enobarvnost.
  • Monokromatska shema daje celotnemu prostoru poseben videz. Sestoji iz ene nianse ali v širšem razponu vrednosti in intenzitete glede na enobarvne sheme. Monokromatska shema, ki je na primer zasnovana na rumeni barvi, lahko vključuje svetlo rumeno, limonsko rumeno in zlato rumeno, ki se lahko uporabijo individualno ali v kombinaciji.

Kontrastne sheme

Za razliko od harmoničnih kontrastne sheme obstajajo zato, da bi vzbudile pozornost. Tu barva ni slučajna, temveč predstavlja žariščno točko. Obstaja nekoliko učinkovitih vrst kontrastnih shem. Za začetek lahko kontrast dosežete z uporabo analognih barv, kar pomeni, da npr. lahko kombinirate modro s turkizno (modro zeleno), ki se v barvnem krogu nahajata ena poleg druge. Včasih analogne barve ne bodo dale prevelik kontrast, temveč bodo bolj podobne harmoničnim shemam.

Od sledečih načinov izkoristite kombiniranje dveh komplementarnih barv, ki v barvnem krogu stojita nasproti druga proti drugi npr. modro in oranžno, vendar lahko izkoristite modro z ene in nekoliko nians oranžne z druge strani ali obrnjeno. V kolikor dodajate v igro več barv, ustvarjate kontraste s pomočjo triad, kjer lahko celo lestvico razširite z dodatnimi niansami vsake barve iz sestava triade. Nadalje, zelo lepe in skladne kontraste lahko dosežete tudi z uporabo toplih in hladnih barv, celo področje pa se dodatno razširi z vstavljanjem različnih vzorcev in materialov.

Uporaba izbrane palete barv

Pri urejanju prostora je priporočljivo začeti s postavkami kot sta pohištvo in preproga, za katere se je pač težje odločiti, pa še dražje so. Potem, ko ste izbrali svoje pohištvo, izberite tudi barve zidov.

Bodite pazljivi, ko izbirate barvo za zidove – slednje so namreč poceni in se lahko izdelajo v kateri koli barvi in niansi, ki si jo zaželite. Lahko se tudi odločite, ali bi rajši poudarili pohištvo ali zidove. Na primer, nekdo se odloči za nevtralno pohištvo, vendar pri tem izbere pogumne in intenzivne barve za zidove, nekdo pa uporabi barve svetlejših intenzitet in raje poudari pohištvo v prostoru.

Kako izbrati barve zidov za različne prostore v domu?

Barve zidov - dnevna soba

Dnevna soba je prostor, v katerem se največ zadržujete. Z barvami v njej lahko eksperimentirate, vendar imejte na umu, da ne napravite prevelik kontrast med barvami pohištva in zidov. Najboljša izbira za barve dnevne sobe so pastelne barve. Svetlejše barve, kot sta krem ali rahlo rumena, bodo prispevale toplejšemu vtisu, medtem ko bodo hladnejši toni, kot je npr. siva, dali bolj formalno atmosfero. Kričeče barve se ne podajajo, sploh pa ne kričeče rdeča, medtem ko se bordo ali barva kostanja lahko dobro obneseta.

Barve zidov – kuhinja in jedilnica

V kuhinji in jedilnici izberite prijetne barve, zato da bi vam bili priprava in uživanje hrane kar najprijetnejši. Poleg uskladitve z barvo kuhinjskih elementov, je potrebno barvo zidov v kuhinji prilagoditi tudi barvi ploščic ali zaščitnega stekla, ki so neizogibni del vsake kuhinje. Za kuhinjo so najboljši svetli in nežni ter živi toni. Barva breskve, rjava in rumena so lahko dobra izbira, nekatere močnejše barve, kot npr. opečno rdeča, lahko zelo dobro poudarijo bolj nevtralne barve. Prsteni toni v jedilnici dajo občutek topline, rdeča in oranžna barva pa lahko povečata apetit. V tem delu doma se ne priporoča uporaba hladnih nians sive in modre barve, saj slednji zmanjšujeta apetit.

Barve zidov - spalnica

Spalnica je mesto za sproščanje in odmor, zato morajo biti tudi barve zidov usklajene z namenom tega prostora v hiši. Zidove spalnice je najbolje pobarvati z modro, vijolično, sivo ali bež barvo. Nevtralne nianse teh barv vam bodo pomagale, da lažje utonete v spanec. Oranžna in rdeča barva nista prikladni za zidove spalnic, saj  preveč spodbujajo.

Priporočajo se zelena, modra ter svetli in prsteni toni. Barva breskve, roza, barva kostanja lahko ustvarijo romantično vzdušje.

Barve zidov – otroška soba

Zidovi otroške sobe so lahko obarvani z najrazličnejšimi barvami. Barve morajo biti žive, vendar ne preveč kričeče in fluorescentne, da ne bi pri otrocih izzvale agresivnosti. Če urejate sobo za dojenčka, uporabite svetlejše in nežnejše barve ter pastelne nianse. V otroški sobi lahko za vsak zid izberete drugo barvo ali celo na isti zid nanesete dve različni, najpogosteje kontrastni barvi. Zidove otroške sobe lahko naredite še bolj zanimive z uporabo zidnih nalepk.

Napake pri izbiri barv

Barve so važen dekorativni element pri urejanju interierjev in praviloma vplivajo na usklajenost stila, lepoto in udobnost vašega doma. Zato je treba izbiri barv posvetiti posebno pozornost, eventualno pa se tudi posvetovati s strokovnjakom in vložiti dodaten čas, da bi našli barve, ki bodo oplemenitile vaš dom.

Nekatere najpogostejše in običajne napake pri izbiri barv in dekoracije interierjev so sledeče:

Barva dekoracije je identična z dominantnimi predmeti v prostoru

Ko želite poudariti osrednje predmete v prostoru, npr. pohištvo v dnevni sobi, dekoracije izberite v isti barvi, vendar v svetlejših in bolj nežnih niansah. Izbira popolnoma identične barve namreč zapira prostor, poleg tega pa tisto kar hočete poudariti ostaja nepoudarjeno. Tako ob temnem pohištvu izberite svetlejše nianse preproge, dekorativnih blazin, zaves in podobnega.

Izbira bele ali krem barve samo zato, ker smatrate, da tako ne boste zgrešili

Če menite, da je izbira teh barv najlažja izbira, ter da z njimi ne morete pogrešiti, razmislite ponovno. Celo nevtralne barve kot so bela, siva ali bež obstajajo v številnih tonih in niansah, vendar boste tudi v tem primeru morali vložiti trud in čas, da bi izbrali ustrezno.

Uporabite vzorce in se omejite na tri ali štiri barve, ki so vam posebno všeč in bodo odgovarjale prostoru, ki so mu namenjene. Pri barvanju zidov, nabavite poskusni vzorec in pobarvajte del zidu ter opazujte barvo pri dnevni svetlobi, pa tudi pri nočni svetlobi.

Izbira presvetlih in kričečih barv

Presvetle ali kričeče barve v interieru so v večini slučajev preveč intenzivne. Zelo prostrana in sončna soba lahko “prenese” barve kot so limonsko rumena ali kričeče zelena, vendar je vsekakor boljša možnost izbrati barve, ki se bodo stapljale z okolico in vam nudile občutek udobnosti ter prikrile eventualne pomanjkljivosti prostora. No, če ste si že od nekdaj želeli dnevno sobo v rdeči barvi, namesto kričečih nians raje izberite barvo opeke ali maline.

Barva neprimerna za prostor, ki mu je namenjena

Tople barve vplivajo na dobro razpoloženje in poudarjajo udobnost in so tako najprimernejša izbira za dnevne sobe. Hladne barve, kot so srebrnkasto modra, naravno zelena in barva sivke delujejo umirjeno in predstavljajo odlično izbiro za spalnice.

Po drugi strani, zeleni zidovi v kopalnici ali svetle nianse rumene barve v spalnici lahko delujejo dražeče, zato je priporočljivo dobro razmisliti, kako se želite počutiti in kaj želite z izbrano barvo doseči v določenem prostoru.