Kotiček za mojstre

Vse več in več ljudi, ki se pogumno odločajo prevzeti dela na urejanju doma ter samostojno vnašajo kanček svežine z barvanjem notranjih zidov ali zunanje fasade. Samostojno barvanje ne samo da vzpodbuja kreativnost in sprošča hormon sreče, ko se projekt uspešno konča, temveč je tudi znatno cenejša opcija od angažiranja mojstrov.

Nasveti

1. Sanirajte neravnine in vdolbine

Če želite popolni  rezultat, mora biti površina, ki jo barvate, popolnoma  gladka. Brusni papir je zvesti zaveznik pri odstranjevanju neravnin.  Zid ‘brusite’ od dna proti vrhu s horizontalnimi  tj. vodoravnimi gibi. Naj bo pritisk roke na brusni papir srednje jakosti – sicer dovolj močan, da odstrani neravnine, vendar ne preveč močan, da ne bi ustvarili novih poškodb. Nato preverite, če obstajajo večje vdolbine. Slednje lahko zapolnite z izravnalno maso,  pri tem pa ne pozabite,  da morate tudi ta sanirani del zidu po izravnavanju prebrusiti, da bi ga popolnoma izravnali.

2. S trakom oblepite vse kote in jih nato ‘zavarujte’

Pred barvanjem je treba vse robove zidov oblepiti s trakom. Uporabljajte zaščitni krep trak primeren za pleskarska dela, saj slednji ne bo puščal sledov po odstranjevanju, kot je to slučaj pri mnogih samolepilnih trakovih. Da bi preprečili razlivanje barve pod trakom, povlecite preko slednjega s soboslikarsko lopatico, saj boste na ta način iztisnili ves zrak, ki se morda skriva pod površino in tako  boste zaprli vsa mesta, skozi katera bi barva lahko 'pobegnila'.

3. Ne obložite podov v prostoru s plastično prevleko

Če se bojite, da boste uničili svoje pode tekom barvanja, jih raje zaščitite z bombažnim platnom. Plastične prevleke se lahko strgajo, ostanki barve na plastiki se sušijo počasneje in jih zato z nogo tj. obutvijo često prenašamo stanovanju. Čeprav je platno dražja možnost za zaščito podov, je vsekakor bolj  učinkovita, saj vpija ostanke barve in ne zdrsi pri premikanju. Platno lahko kupite na metre v vseh trgovinah, ki so specializirane za prodajo materialov in tkanin.

4. Operite valjček (ali obloge) pred uporabo

Če ste kupili valjček z ločenimi oblogami, jih pred prvo uporabo snemite z osnove valjčka in operite v vodi z nekaj tekočega mila. Isto lahko storite z ‘običajnim’ valjčkom brez obloge. Na ta način boste odstranili vsa viseča vlakna z valjčka, ki bi sicer lahko končala na vaših zidovih. Obloge ali valjček morate nato dobro odcediti, potem pa jih lahko uporabite za barvanje brez predhodnega sušenja.

5. Uporabite niansirano temeljno barvo

Izravnana področja so često vidna po nanašanju bele temeljne barve. To se dogaja zato, ker izravnalna masa iz barve izvleče vlago in tako vizualno ustvarja vtis bledih lis. Rešitev za ta  problem  je nanašanje niansirane temeljne barve namesto bele. Če planirate nevtralno končno barvo, izberite nevtralno temeljno barvo. Važno je samo, da bo temeljna barva podobna končni, da pa bi  jo pravilno izbrali, se pri nakupu posvetujte s prodajalci.

6. Pomešajte barvo

Odvisno od tega kolikšna je površina prostora, ki ga nameravate prepleskati, boste lahko potrebovali več veder barve. Ni skrivnost, da se ista barva istega proizvajalca lahko spreminja od enega vedra do drugega, zato pred barvanjem obvezno pomešajte potrebno količino v enem vedru, da bi zagotovili konsistentnost.

7. Barvajte z ‘namočenim’ valjčkom ali čopičem

Večina nas ima navado, da valjček ali čopič po namočenju v barvo otira ob vedro ali posodo z barvo v želji,  da bi odstranili  višek barve, tako pa pravzaprav  odstranimo večino barve. Profesionalci bodo po namočenju narahlo udarili  vsako stran valjčka ali čopiča ob vedro, tako da bo dejanski  višek odpadel  in na priboru bo ostalo dovolj barve za pravilno pleskanje.

8. Začnite barvati od stropa

V kolikor barvate celoten prostor, glavno pravilo v tej situaciji pravi,  da najprej pobarvamo strop. Tako preprečujemo stekanje barve na pregradne zidove,  kar  je neizbežno pri soboslikarskih in pleskarskih delih.

9. Končajte en zid preden začnete z barvanjem naslednjega

Barvanje vseh kotov v sobi in prehod na zidove  se zdi kot preprostejša možnost, toda če želite, da bo prostor na koncu izgledal brezhibno, se vsakega zidu lotite posebej. Do odstopanj v izgledu zidov prihaja zato, ker se barva nanesena s čopičem  (koti) in tista nanesena z valjčkom (zidovi) ne more pravilno pomešati, ko jo  nanesemo v različnem času. Zaradi tega najprej s čopičem uredite kote enega zidu in takoj z valjčkom prebarvajte ostanek, saj se bo tako barva pravilno prekrila in se istočasno sušila.

10. Barvo z okenskega stekla odstranite z žiletko

Ostanki barve na okenskih steklih so neizbežni pri pleskanju  prostora, vendar naj vas to ne skrbi, saj barvo lahko  enostavno odstranimo  s stekla. Ne dotikajte se je, dokler je vlažna,  temveč jo enostavno z rahlim potegom z najobičajnejšo žiletko ostružimo, potem ko se je že posušila.

Naredi sam

Fasada hiše

Fasada je prvo, kar odkriva značaj hiše oziroma njenih stanovalcev, zato ni čudno, da odločitve glede izbire fasade dolgo trajajo. Ta izraža individualnost stanovalcev in ustvarjalno estetiko projektanta, ki želijo, da bo fasada čim dlje kos mehanskim vplivom in bledenju zaradi sonca. Kljub temu pa se bo tudi najlepša fasada v nekem trenutku zaradi teh vplivov izrabila. Ta proces ne moremo preprečiti, lahko pa vplivamo na činitelje, ki pospešujejo to izrabo.

Dilema mnogih ljudi je, kako izbrati barvo, ki se bo dobro prilegala okolici, ne bo razburjala sosedov, vsekakor pa bo odražala individualnost in posebnost hiše. Prav tako morajo moderne temne fasadne barve zadovoljiti tehnične pogoje, da bi bil vpliv časa čim manj opazen. Vpijanje sončnega sevanja je važno tudi z vidika energetske učinkovitosti.

Čeprav se nevtralne barve lahko zdijo kot običajne, ko govorimo od fasadnih barvah, so vendar praktične iz mnogoterih razlogov. Nevtralne barve so mnogo bolj preproste in manj tvegane, bolje se vklopijo v vsako soseščino, dobro so videti skoraj v vsakem okolju ter se enostavno čistijo. Ko se nečistoče naberejo na hiši pobarvani z nevtralno barvo, le-ta ni tako opazna kot pri hiši, ki je obarvana s svetlejšo ali zelo zahtevno temno barvo.

Koliko bo ton barve na neki fasadi obstojen, je najbolj odvisno od vplivov okolja in sestavin materialov v končnem sloju. Površine zgradb so s svoje zunanje strani izpostavljene naravnim vplivom iz okolja. Sonce, padavine in kondenzat puščajo sledove enako kot sprememba temperature ter vpliv škodljivih snovi. Pri tem je važno vedeti: čim temnejši je ton barve, bolj je izraba opazna. Vlaga je nosilec kislih ionov, ki povzročajo rjavenje armature in nečistoče, ki se v glavnem nalagajo na površini fasade, večja vlažnost povzroča rast mikroorganizmov (plesni, alge, mahovi) itd. Ta naravni proces staranja je možno zavreti z raznimi premazi, ki se nanesejo na fasado.

Naučite se pravilno zgladiti zidove

Po postopku glajenja se lahko nanašajo barve ali tapete, ali katera koli druga njim podobna zidna površina. Temu postopku lahko pristopite na več načinov odvisno od tega, katero vrsto zaključnih del želite. Pred samim začetkom glajenja morate točno vedeti, kaj boste nanesli na vaše izravnane zidove, da bi dosegli želeni učinek. Ta postavka je zelo pomembna, saj se uporabljajo različne vrste izravnalnih mas, kakor tudi tehnik za nanašanje le-teh. 

Zakaj je glajenje zelo važno?

Pri adaptacijah, obnovah ali odstranjevanju spodnjih slojev se pojavljajo neravnine in poškodovanje starih podlag, zato je izravnava zidov važen opravek pred nanašanjem katerih koli barv, s čimer se nepravilnosti na pravi način sanirajo in zidovi trajno zaščitijo. 

Postopek glajenja zidov

Pri vseh postopkih barvanja je priprava samih zidov prva stvar, ki jo je treba izvršiti. V primeru, da je zid umazan, ga je zelo važno očistiti. Za čiščenje zidov se najpogosteje uporablja kalijevo milo raztopljeno v topli vodi. Šele po čiščenju in sušenju zidov, lahko pristopite njihovi izravnavi.

Masa za glajenje

Pri glajenju zidov mora biti prvi sloj zamešane mase za glajenje nekoliko gostejši od vseh naslednjih. Ta mešanica se izdela s pomočjo pribora za vrtalni stroj, podobnim stepalniku ali mešalcu, mešanjem vode in pripravljene mase iz vreče. Če so neravnine večje, je treba nanesti debelejši sloj mase za glajenje, zato mora biti v tem primeru sama mešanica nekoliko gostejša.

Priprava mase za glajenje

Potem ko ste prebrali navodila proizvajalca in dovolj dolgo mešali, pri čemer bo masa za glajenje postala popolnoma homogena, je zelo pomembno, da slednja odstoji okoli 15 minut. Pri tem bodo odreagirali vsi aditivi v dobljenem spoju. Zatem je treba mešanico ponovno dobro premešati in šele tedaj pričeti z glajenjem.

Nanašanje mase za glajenje

Material prenesemo na gladilko, ki jo po zidu vlečemo poševno in s tem nanašamo maso za glajenje. V drugi roki lahko držimo lopatico za kitanje, s katero bomo zbirali maso, ki se nam je razvlekla po orodju in jo na ta način lahko ponovno nanesemo na določene točke. 

Brušenje

Po nanosu prvega sloja in sušenju začnemo z brušenjem. Brušenje izvajamo z bolj fino brusilko s krožnimi potezami in z njo odstranimo vse izbokline ter viške mase na zidovih. Po koncu tega postopka je obvezno ponovno premazati zid s podlago, da bi se drugi sloj mase za glajenje kar najbolje oprijel.

Drugi sloj mase za glajenje

Drugi sloj mase za glajenje se pripravi enako kot prvi, samo da mora biti tokrat nekoliko redkejši.  Služi za zapolnitev vdolbin in neravnin, ki so ostale po prvem sloju. Po nanosu drugega sloja mase za glajenje in sušenju, spet pristopimo k brušenju, ki bi moralo dovesti do popolnoma ravnega zidu brez izboklin in vdolbin.

V primeru, da niste zadovoljni in smatrate, da niste dosegli zadovoljiv videz zidu, lahko celoten postopek še enkrat ponovite s še redkejšo maso za glajenje. Po koncu glajenja, lahko začnemo z barvanjem zidov v želene nianse, vendar šele takrat, ko so zidovi popolnoma suhi. Na vseh pakiranjih mase za glajenje je naveden potreben čas sušenja, idealno pa je,  da znaša od dveh do osmih ur.

Zaščita pri barvanju pohištva

1. korak – priprava prostora za barvanje

Zveni morda kot manj pomembno, vendar je treba pred samim barvanjem, dobro izbrati prostor, v katerem boste barvali svoje pohištvo. V kolikor izberete vlažen prostor, kot je npr. klet, bo barvi za sušenje potreben daljši čas. V toplem in suhem prostoru bo rezultat barvanja veliko bolj kakovosten kot pa v hladnih in vlažnih prostorih.

Ravno tako, ne izberite delovnega prostora, ki je prepoln prahu, ali pa je lahko dostopen mušicam, komarjem, muham in ostalim insektom, saj je zelo verjetno, da vam se bo pri sušenju eden od njih zalepil na površino. Morate paziti, da vam prostor ni premajhen, da bi kar najlažje izvedli barvanje in vas pri tem ne bi nič oviralo. Torej, da bi zaščitili tla, položite neko podlago, na kateri boste barvali (celofan, staro platno, cerado…).

Poskrbite, da je prostor dovolj zračen in da lahko odprete okna, da bi zagotovili dobro prezračevanje. Na ta način bo čas sušenja krajši.
Važno je zaščititi tudi sebe! Nataknite si rokavice in obvezno masko za obraz, saj so barve in laki lahko hlapni in s tem slabo vplivajo na vaše zdravje.

2. korak – priprava pohištva

1. S pohištva odstranite vse dele, ki jih je mogoče odstraniti, da se pohištvo ne bi poškodovalo in katere ne boste barvali (kovinske ročke, nasadila, zatiči itd).

2. V kolikor na pohištvu obstajajo luknje ali razpoke, je čas uporabljen za zapolnjevanje le-teh,  vedno koristno porabljen. Uporabite kit za les, ki se na tržišču pojavlja v različnih barvah. Razpoko najprej narahlo očistite in kit nanesite z lopatico ter ga zgladite in pustite, da se posuši. (Na navodilih proizvoda je naveden čas sušenja; najpogosteje je površinski sloj suh po okoli 20 minutah, globinsko po okoli 4 urah.) Po sušenju površine, ki ste jih zapolnili s kitom, narahlo  premažite z bajcem na osnovi olja ali alkohola. V kolikor morate zapolniti razpoko na vašem pohištvi, ki je izdelano iz iverice, uporabite kit na oljni osnovi, saj so iverice zelo porozne.

3. Pred nego se les ponovno obarva, površino je treba očistiti od madežev, umazanije in prahu, ker bo sicer novi sloj barve postal zrnast in se bo prej kot slej začel luščiti. Prah na površini lahko operete ali odstranite s čopičem ali sesalcem, težko dostopna mesta pa očistite s šilastim predmetom ali čopičem. Pohištvo operete z milnim praškom, pralno sodo, z nekim običajnim sredstvom za čiščenje ali z blagim sredstvom za pranje.

4. Odstranite stari premaz barve, to je izbrusite pohištvo. Pogosta napaka  “naredi sam” mojstrov je upoštevanje navodil na proizvodih, ki trdijo, da ni potrebno brusiti ali strugati pohištvo. Vendar, brušenje vseh površin z brusnim papirjem je obvezno. Bodite pazljivi, da ne bi poškodovali površine. Cilj brušenja je, da se površina pohištva malo nahrapavi, da bi se sloj barve kar najbolje oprijel. Izberite neko srednjo varianto brusnega papirja, na primer P120, če želite soliden učinek, v kolikor pa želite popolnost brez pomanjkljivosti, bo potrebno po prvem brušenju s P120 napraviti še  nekoliko brušenj s finejšim brusnim papirjem tipa P200, P240 ali celo P400.

5. Odstranite ostanke po brušenju z vlažno krpo in po potrebi ponovite postopek ter počakajte, da se pohištvo posuši.  

3. korak – nanašanje temeljnega premaza

Temeljna barva se nanaša zato, da bi osnovna barva ali lak enakomerno nanesli na les in da bi bila njegova trajnost čim daljša. Temeljne barve ni treba nanesti tako natančno kot glavne barve. Bolj pomembno je, da z njo prekrijete vse površine, ki jih boste barvali. Temeljna barva se hitro suši, po sušenju pa lahko kmalu pristopite samemu barvanju. Kljub temu, če želite, da ima barva zelo dober oprijem, lahko tudi temeljni premaz rahlo prebrusite s finim brusnim papirjem. Obvezno dobro obrišite prah z vlažno krpo, ki ne pušča dlačic in počakajte, da se površina pred barvanjem posuši.

Barvanje pohištva s čopičem:

4. korak – barvanje

Prebarvati pohištvo z ustrezno barvo ali lakom, potem ko ste izvedli vsa pripravljalna dela, vam ne bo delalo težav. Morate samo upoštevati, da boste morali, odvisno od želene kakovosti končnega izdelka, nanesti več slojev barve ali laka. Eden je zagotovo premalo, dva bosta že dala zadovoljivi učinek, medtem ko pravi profesionalci nanesejo tudi do 6 slojev barve.

Vsekakor, sam postopek ni težak, vendar zahteva svoj čas, saj se mora vsak sloj sušiti po nekaj ur preden lahko nanesete naslednji sloj. Samo barvo (lak barvo) lahko nanesete z valjčkom ali čopičem. Za popoln rezultat vam bo potreben tudi bolj kakovosten čopič, ki je dražji, vendar bo trajal leta dolgo. Barvanje s slabim čopičem se pozna po sledeh, ki ostajajo po sušenju, dlake, ki izpadajo, pa končajo v barvi.

Pri nanašanju laka začnite z dvema do tremi potezami v smeri lesnih vlaken in pobarvajte eno progo. Ne da bi pomočili čopič, spremenite smer in lak počasi porazdelite po površini. Ponovno pomočite čopič in v razdalji ene širine čopiča pobarvajte sledečo vzporedno progo. Vrh čopiča se sme na spojnem mestu samo dotakniti roba, da pri preklapljanju ne bi ostala sled. Na koncu pobarvajte celo ploskev in končujte z navpičnimi potezami. Lak barve se morajo sušiti po nekaj ur. Ploskve se ne smejo dotikati, dokler se ne prenehajo lepiti. Po vsakem premazu je treba površino prebrusiti s finim brusnim papirjem, da bi se lahko naslednji premaz na kaj oprijel. Prah, ki je pri brušenju nastal, je treba odstraniti.

5. korak – nanašanje končnega sloja

Po popolnem sušenju barve s čistim čopičem nanesite zaščitni sijajni premaz na osnovi vode. Premaz nanesite zelo počasi in pazite, da ne ostanejo mehurčki in da bo površina gladka. Pustite, da se pred uporabo suši vsaj 72 ur.

Pogosto zastavljena vprašanja

Zadnji zid nove kuhinje bi hotela obložiti s stranmi stripa Alan Ford. Tu se javlja logični problem: Kako to kreacijo zaščititi pred vlago, vročino in mastmi? Razmišljali smo o prekrivanju s steklom, vendar tu obstaja možnost kondenzata in vhoda žuželk v zračno votlino, ali pa tisk na steklo kar je precej drago. Zanima me, če je možno strip premazati s Top Gloss-om ali nekim drugim premazom, ki bo preko papirja ustvaril film in ga trajno zaščitil, hkrati pa bo odporen na toploto in se bo lahko pral?

Spoštovana,

hvala Vam na vprašanju. Top gloss je testiran na papirnih tapetah za zid in rezultat je dober, ni bilo madežev, prehodov, odvajanja ali česa podobnega. Pri časopisnem papirju je situacija bolj zapletena. Top gloss da videz vlažnosti, zato bo strip konstantno videti, kot da je moker. Če bo pri tem prišlo do raztapljanja tiska pri premazovanju, zares ne vemo, saj tega nismo nikoli testirali.

Obstaja še problem vzdrževanja, ki gotovo ni isto pri premazanem zidu ali pri premazanem časopisnem papirju. Pričakujem, da boste imeli precej težav pri uresničitvi te naloge. Po mojem mnenju je steklo boljša rešitev, morda pa bi se lahko posvetovali s proizvajalci stekla za kuhinje, kako preprečiti vstop žuželk in kondenzata.

Za vse informacije Vam stojimo na razpolaganju.

Razmišljam o barvanju kopalnice namesto postavljanja zidnih keramičnih ploščic (razen prostora za tuš). Imate v ponudi proizvod, ki bi odgovarjal temu namenu in čemu bi moral posvetiti pozornost?

Spoštovana,

proizvod namenjen izključno za tako vrsto uporabe, na žalost v našem proizvodnem programu, nimamo. Proizvod, ki sicer nudimo za obremenitve in "zahtevnejša" področja je Latex strong mat/polmat/sijajni, vendar ne bi garantirala, da bo zadovoljil Vaša pričakovanja, saj gre za veliko količino pare, ki izpareva.
Eventualno bi razmislila od hidroizolaciji, česar pa žal nimamo v programu, bi Vam pa predlagala, da se še naprej posvetujete.

Če Vam lahko kakor koli drugače pomagamo, se vsekakor javite.

Imam zunanje hrastove pohodne površine na stopnicah, ki so zaščitene s hempelovo zaščito, ki je zdaj v slabem stanju. Dejali so mi, če zna kdor koli zaščititi zunanje hrastove pohodne površine, ste to vi, zato vas prosim za nasvet, kateri premazi se uporabljajo v tem primeru?

Spoštovani,

Hvala na vprašanju, vendar na žalost nimamo premaza. ki bi bil primeren za zahtevani namen.
Zunanji lesni premazi, ki vam jih priporočamo, namreč niso odporni proti obrabi in zato niso priporočljivi za pohodne površine.
Glede na to, da ste predhodno imeli Hempelov premaz, je združljivost sistema s premazom, ki bi prišel na hrastove pohodne površine, vprašljiva.

Nedavno sam izvedel cementni estrih (SAMOBORKA CEMENTNI ESTRIH 20) v skladišču s površino 15m2. Ne nameravam polagati talne obloge tj. ploščic ipd. Površino želim impregnirati proti vpijanju polite tekočine in mehansko učvrstiti z uporabo vašega proizvoda, to je z barvanjem. Priporočen mi je bil BELTONTON. V specifikaciji je navedeno, da je premaz odporen na obrabo. Predpostavljam, da se to nanaša na obrabo zaradi normalne hoje, kar je za mene povsem dovolj. Prosim vas, da mi to potrdite.  Koliko je kemično odporen na določene tekočine (nafta in ipd.)

Spoštovani,

Betonton je akrilna barva, prvenstveno namenjena za zaščito betonskih in fasadnih površin, vendar ga za neke večje obremenitve, ki jih vi zahtevate, ne bi priporočila. Vaša zahteva kljub vsemu potrebuje  nekoliko bolj odporno barvo, kot pa je Betonton. Skladno s tem vam iz našega programa lahko ponudimo Kemepox impregnacijo v enem sloju ter Kemepox  Mastic v 2 slojih, kot končni premaz. Na ta način boste dobili odpornost, ki jo zahtevate. Da bi bolje spoznali o kakšnih proizvodih vam govorim, v prilogi pošiljam tehnične informacije proizvoda.

Spoštovani,

na vaši strani, kjer so opisane karakteristike emajl laka „Kemolux“ za les in kovino, nisem našel podatka, ki me zanima. Zanima me, za katere maksimalne temperature podlage je uporaben, rad bi namreč pobarval termo peč.

Spoštovani,

Kemolux emajl laki so termično stabilni do 80 °C (svetli toni), oziroma do 120 °C (temni toni). V kolikor temperatura termo peči ne bo višja od te temperature, potem lahko uporabite Kemolux emajl lak.

V kolikor želite temperaturno odporni premaz, tedaj Vam lahko ponudimo edino Termostal  400 srebrni (odporen do 400 °C) ali Termostal 600 črni in srebrni (oba odporna do 600 °C).

Potrebujemo najboljša sredstva za zaščito hrastovega pohištva za zunanjo uporabo?

1. Sredstvo za blokiranje tanina?
2. Zaščita lesa proti UV žarkom, vlagi, dežju, alkoholu, kremi…?

Gre za gostinsko pohištvo v lokalu, v katerem smo začeli z dejavnostjo in zdaj iščemo najboljšo zaščito.

Spoštovani,

vsak les je naravni material in je kot tak občutljiv na vremenske vplive, še posebej na UV sevanje, ki uničuje strukturo lesa in povzroča manjše ali večje razpoke na njegovi površini.

Voda v obliki dežja ali vlage prodira v nastale razpoke in povzroči propadanje lesa. Proces propadanja dodatno pospešujejo tudi ostali zunanji činitelji, kot je temperatura zraka. Odvisno od trajanja izpostavljenosti bo les začel bledeti in slej ko prej bo popolnoma propadel.

Za zaščito vrtnega hrastovega pohištva priporočamo olja z dodanimi UV filtri, ki bodo blokirali UV žarke. Ker gre za olja, bodo slednja prodrla globoko v strukturo lesa ter preprečila prodor vlage.

Prav tako Vam olja ne bodo spremenila naravno barvo lesa, ki bo izgledal negovano.

Vendar, da bi bila zaščita optimalna, je olja treba obnavljati letno.

Na žalost, v našem prodajnem programu nimamo takšnih olj, ki bi bila primerna  vrtno pohištvo.

Pozdrav, na koga naj se obrne nezadovoljen kupec? V trgovini Color  v Pleternici smo kupili vaš proizvod ALGENON PLUS za sanacijo plesni in alg; pred 5 urami sem ga namreč nabrizgala na zidove in proizvod ne kaže nobenega učinka, vse pa sem izvedla po navodilih, kot piše!  Ne vem, zakaj so v prodaji izdelki, ki nimajo nobenega učinka, kot da bi pobrizgala z vodo. Nisem ga plačala 3kn, ampak 33kn, kar meni veliko pomeni.

Spoštovana,

razumemo vaše nezadovoljstvo z rezultatom, saj ste pričakovali, da bodo plesni izginile takoj po brizganju.  Vendar, Algenon ni proizvod na osnovi klora, takšni proizvodi ubijajo namreč plesen samo površinsko, ne uničujejo pa micelija v zidu, zato je to samo začasna rešitev. Algenon bo rešil problem plesni po daljšem času, ker je izdelan na osnovi  biocidov, ki prodirajo v zid in uničujejo micelij. Da bi to delovalo, mora biti zid, ki ga brizgate, suh, po brizganju pa je treba počakati 24 h. Površinsko plesen je treba predhodno mehansko oprati in za najboljši učinek odstraniti z zidu. Tisto kar ste želeli dobiti, da vam zid pobeli bo brizganju, lahko dosežete s katerim koli sredstvom na osnovi klora (varikina, Domestos ipd.).

Upam, da sem Vam pomagala...

Za vse informacije Vam stojimo na razpolaganju.

Prosim Vas za odgovor na vprašanje, ali Kemopol premium barva, ko se z njo obarva zid, daje vtis, kot da je zid pobarvan s plastiko? Nisem sigurna, kaj naj kupim, Kemopol plus ali Kemopol premium , vendar ne želim, da mi izgleda, kot da imam na zidu plastiko.


 

Spoštovana,

zid prebarvan s Kemopolom Premium nikakor ne daje vtisa plastičnosti, saj gre za kakovostno barvo, z visokim deležem veziva v sebi, ki ji daje sposobnost pranja (razred II). Kemopol Plus je barva z nižjim deležem veziva z odpornostjo samo na suho otiranje, vendar ne na mokro. Zato bi Vam priporočila Kemopol Plus, v kolikor nimate nobenih drugih zahtev za barvo, razen teh, ki ste jih navedli.

V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas vsekakor pokličite.